Shakin maailmanmestari Magnus Carlsen suhtautuu intohimoisesti Kindredin matkaan kohti nollaa

POSTED BY admin April 4, 2022 in Luettavaa
Post thumbnail

Siinä missä me olemme kenties keskivertoa heikompia shakissa, maailmanmestari Magnus Carlsen on kaikkea muuta. Tämä norjalainen shakkinero juhli uusinta titteliä viimevuonna Dubaissa. Häntä pidetään kaikkien aikojen parhaaja shakinpelaajana.

Klassisessa shakissa maailmanmestaruus oli norjalaiselle nerolle jo viides. Kun mukaan ynnätään nopean shakin ja pikashakin tittelit, niin Carlsenilla on nyt kasassa yhteensä 13 maailmanmestaruutta.

Carlsenin tie maailman shakkihuipulle starttasi, kun hänen insinööri-isänsä Henrik työskenteli Suomessa. Carlsenien perhe asui silloin Espoossa, eikä pikku-Magnuksella ollut liiemmin kavereita.

Magnus Carlsenia on kutsuttu “shakin Mozartiksi”. Hän osasi 4-vuotiaana rakentaa isoja legorakennelmia 40-sivuisten ohjeiden mukaan ja hän oppi shakkisiirrot viisivuotiaana.

Isänsä mukaan “kaikkien aikojen shakinpelajaa” tykkäsi pienenä jalkapallosta ja oli silloin levoton, mutta legojen kanssa hän pystyi touhuamaan vaikka kuusi tuntia yhteen menoon. Tuolloin Henrik-isä jo arvioi, että pojalla voisi olla lahjakkuutta shakinpelaajaksi.

Carlsenista tuli suurmestari ainoastaan 13-vuotiaana. Maailmanlistan ykköseksi hän nousi kaikkien aikojen nuorimpana – vain 19-vuotiaana.

Shakin maailmanmestari Magnus Carlsen

Lähde: https://www.kindredgroup.com/news–insights/2022/world-chess-champion-magnus-carlsen-passionate-about-kindreds-journey-towards-zero/

Magnus Carlsen – Unibetin brändilähettiläs ja Kindred Groupin vastuullisen pelaamisen kampanjan uusin urheilupersoona on innoissaan siitä, että hän on maailmanlaajuinen lähettiläs yhtiön Journey to Zero -tuloille haitallisesta pelaamisesta. “Shakki tai uhkapelaaminen – kyse on hallinnasta”, Carlsen sanoo.

Meillä oli tilaisuus istua Magnus Carlsenin kanssa Oslossa sen jälkeen, kun kiistaton maailmanmestari oli allekirjoittanut uuden yhden vuoden sponsorisopimuksen Kindred-tuotemerkin Unibetin kanssa. Sopimus tekee historian arvostetuimmasta shakinpelaajasta Unibetin vastuullisen pelaamisen maailmanlaajuisen suurlähettilään. Samalla Kindred jatkoi nykyistä sponsorointiaan Carlsenin shakkiklubin kanssa Norjassa, Offerspill Sjakklubb (Offerspill = Sacrifice) vielä yhdellä vuodella.

Tammikuusta 2020 lähtien Magnus Carlsen on mainostanut Unibetia vahvistamaan brändin asemaa asiantuntevana vedonlyöntibrändinä ja samalla lisäämään tietoisuutta 600 miljoonan shakinpelaajan ja fanin keskuudessa ympäri maailmaa. Tulevana vuonna pääpaino on turvallisemman pelaamisen edistämisessä, jonka tavoitteena on estää haitallinen pelaaminen Unibetin alustalla.

Magnus, miksi suhtaudut intohimoisesti Kindredin tavoitteeseen saavuttaa nolla prosenttia haitallisen pelaamisen tuotoista?

Kun tutustuin Kindrediin ensimmäisen kerran kunnolla vuonna 2019, olin sekä vaikuttunut että yllättynyt yhtiön kattavasta lähestymistavasta ja laajasta työstä ongelmapelaamisen torjumiseksi. Tämä poikkesi täysin Norjan rahapelimonopolin kannattajien luomasta rahapelialan kuvasta. Sain vaikutelman, että mikään muu kansainvälinen yritys ei ole Kindred Groupin kanssa vastuussa olevien rahapelityökalujen kehittämisessä ja toteuttamisessa turvallisen kehyksen luomiseksi niille meistä, jotka osallistuvat tällaiseen toimintaan. Joten kun sitoumus nollaprosenttituloista haitallisesta pelaamisesta julkistettiin, olin erityisen vaikuttunut siitä, kuinka pitkälle Kindred on valmis menemään estääkseen ongelmapelaamisen omassa asiakaskunnassaan. Haluan todella myötävaikuttaa tämän näkemyksen toteuttamiseen, ja olen enemmän kuin halukas levittämään tätä viestiä maailmanlaajuisesti.

Yhteistyösi Unibetin kanssa on melko kiistanalaista Norjassa, koska maassa on edelleen valtion omistama uhkapelimonopoli. Miten luulet norjalaisten reagoivan tähän uuteen sponsorisopimukseen?

Reaktiot sponsorisopimukseen kahden viime vuoden aikana ovat olleet myönteisempiä kuin negatiivisia. Kokemukseni on, että yhä useammat norjalaiset tukevat yhä enemmän niitä meistä, jotka kannattavat online-rahapelien lisenssijärjestelmää Norjassa, kuten Tanskassa, Ruotsissa ja monissa Euroopan maissa. Ne, jotka taistelevat monopolin säilyttämiseksi, rakentavat suurelta osin perustelunsa sille, mitä pidän vanhentuneina tosiasioina, myytteinä ja väärinkäsityksinä kansainvälisestä uhkapeliteollisuudesta. Suurlähettiläänä haluan osallistua tosiasioihin ja näyttöön perustuvaan keskusteluun.

Teidän Offerspill-shakkikerhonne, – oliko se enemmän tai vähemmän perustettu protestiksi niitä vastaan, jotka haluavat suojella monopolia ja Norjan hallituksen omia uhkapeliyhtiöitä?

Tämä on osittain totta. Vuonna 2019 Kindred Group oli valmis tekemään kaikkien aikojen suurimman sponsorisopimuksen Norjan shakkiliiton kanssa. Sopimus kuitenkin hylättiin Liiton vuosikokouksessa kiivaan keskustelun jälkeen, joka perustui pikemminkin tunteisiin kuin vankkoihin tosiasioihin. Perustin klubin ystävieni kanssa varmistaakseni äänioikeuden kongressissa taistellakseni sopimuksen puolesta. Myös tätä liikettä arvosteltiin voimakkaasti, ja hävisimme äänestyksen. Sen sijaan Offerspill teki oman sponsorisopimuksen Kindredin kanssa vuonna 2020. Tämä on mahdollistanut sen, että meistä on tullut Norjan suurin shakkikerho, jossa on yli 400 jäsentä, joista monet ovat Norjan korkeimpia pelaajia.

Pandemian aikana aloitimme Kindredin avulla laajan valikoiman lahjakkuusprojekteja ja turnauksia, jotka myötävaikuttivat norjalaisen shakin voimakkaaseen suosioon ja toivottavasti edistivät vielä parempia urheilusaavutuksia nuorempien pelaajiemme keskuudessa. Siksi olen erittäin iloinen siitä, että Kindred on päättänyt jatkaa sopimustamme Offerspillin kanssa yhdessä Unibetin ja minun kanssa jatkaen yhteistyötämme.

Lopuksi, olet nyt 31-vuotias ja olet tehnyt jälkesi kansainväliseen shakkiin 13-vuotiaasta lähtien. Olet voittanut kaiken, mitä urheilussa on voitettavana, ja olet edelleen historian arvokkain pelaaja. Mikä on seuraava tavoitteesi ja kuinka kauan näemme sinun kilpailevan maailmanlaajuisella huipputasolla?

En todellakaan ole asettanut päättymispäivää uralleni, ja olen todennäköisesti mukana shakissa loppuelämäni ajan. Mutta on epätodennäköistä, että puolustan MM-titteliäni viidennen kerran vuonna 2023. Se riippuu muun muassa oppositiosta. Mutta kuten olen aiemmin maininnut, voi olla mielenkiintoista pelata seuraavan sukupolven shakkipelaajia vastaan, joita edustaa Alireza Firoujza, jos hän voittaa ehdokasturnauksen.

Kukaan muu shakinpelaaja ei ole koskaan saavuttanut 2900 pisteen luokitusta, jonka olen asettanut itselleni, vaikka se on erittäin vaikea saavuttaa (korkein, jonka olen saavuttanut, on 2882 pistettä ja tänään, huhtikuu 2022, olen 2864). 2900: n läpäiseminen kestää parhaimmillaan yhdestä kahteen vuotta, joten minun on edelleen oltava terävä ja nälkäinen menestykseen ja säilytettävä hallinta jokaisessa pelissä ja turnauksessa.

Comment(s)

Leave a Reply