Shakkikin on lautapeli

POSTED BY admin April 15, 2021 in Luettavaa
Post thumbnail

Nettipeleistä vaihtelua kaipaavalle löytyy laaja valikoima erilaisia lautapelejä. Lapsuuden muistoista tutut pelit vaihtuvat Carcassonneen, Menolippuun, Cataniin ja lukemattomiin muihin peleihin. Modernit klassikot ovat kasvattaneet tietoisuutta lauta- ja korttipeleistä. Kuten maailmalla, myös Suomessa lautapeleistä on tullut myös aikuisten harrastus. Suomessa samanhenkisiä pelikavereita voi etsiä Suomen lautaperiseurasta.

Pelaaminen

Lautapelien harrastaminen on yhtä helppo harrastus kuin elokuvien katselu tai lukeminen. Pelejä oppii pelaamalla. Lautapelit ovat useimmiten seurapelejä, joten alkuun pääsemiseksi tarvitaan peliseuraa. Perheestä tai kaveripiiristä löytyvä peliseura helpottaa pelaamisen aloittamista. Erilaisissa pelikerhoissa järjestetään peli-iltoja, joten pelaamaan haluavalle seuraa löytyy varmasti. Lautapeleistäkin löytyy virtuaaliversioita, joten aina ei tarvitse kokoontua saman pöydän ääreen istumaan. Harrastaja voi pelailla joko yhdessä tai useammassa peliporukassa säännöllisesti, ihan omien toiveidensa mukaan. Lautapelejä voi pelata myös verkossa. Ryhmässä pelaamiseen on kuitenkin muutamia poikkeuksia. Yksin pelatessa pelataan peliä vastaan yksin eli soolotaan. Pelaaja voi halutessaan pelata myös kaikkia pelin osapuolia. Yksinpelit ovat yleistyneet, ja yksinpelejä varten onkin koko joukko lautapelejä. Usein myös monipeleissä on mukana peliohjeet yksinpelaamista varten. Varsinkin sotalautapelejä pelataan usein yksin. Sotapelien yksinpelisuosio selittyy sillä, että sotapelit kestävät usein pitkään, joten pelimahdollisuuksia saman pöydän ääressä on harvoin. Yksinpelaamisessa on myös se etu, että monimutkaisten pelien sääntöjä voi opetella rauhassa ennen pelitaitojen esittelyä kanssapelaajille. Vaihtelua kaipaava voi kokeilla erilaisia livepelejä.

Mobiiliversiot

Lautapeleistä on yhä useammin tehty nykyisin myös mobiiliversiot, joita voi pelata joko puhelimella tai tietokoneella. Lautapelin mobiiliversiolla voi pelata joko tekoälyä tai muita ihmisiä vastaan. Mobiiliversioiden määrä on lisääntynyt viime vuosien aikana ja nykyisin lautapelaamista voi halutessaan harrastaa kokonaan virtuaalisesti. Pelaamista avustavilla nettisivustoilla voi pelata reaaliaikaisesti tai vuoropohjaisesti. Peliporukan kokoontuessa usein ensimmäisenä pohditaan valittavaa peliä, virtuaalipelejä pelatessa pelaaja hakeutuu suoraan kiinnostavan pelin äärelle. Mobiilipeleissä sääntöjen huonommallakin osaamisella pärjää yleensä ihan hyvin, sillä usein peli estää kielletyt siirrot. Pelikavereiden kanssa pelatessa usein pelaaminen aloitetaan sääntöjen kertaamisella ja sopimisella, sillä sääntöjä on voitu esimerkiksi tulkita eri tavalla. Paljon pelaava ei myöskään välttämättä muista kaikkien pelien sääntöjä tarkasti. Uuden pelin julkistaminen herättää aina kiinnostusta pelipiireissä.

Kilpapelaaminen

Lautapeleissä on yleensä tavoitteena voitto, joten pelien perusperiaatteeseen nähden kilpapelaaminen on harvinaista. Shakki on tunnetuin lautapeli, jossa kilpapelaamista on harrastettu vuosia eri tasoilla. SM-turnauksia on järjestetty myös esimerkiksi Carcassonnesta, Menolipusta ja Cantanista, mutta turnaukset eivät ole houkutelleet yleisöä. Usein uusien pelien kokeileminen koetaan tärkeämmäksi kuin yksittäisiin peleihin keskittyminen, joten alan harrastajat eivät kiinnostu kilpapelaamisesta. Houkuttelevimpia ovat joukkueturnaukset, joissa joukkueen jäsen pelaa neljää eri peliä yhden kerran. E-Sports-lajina shakki on ollut aina mukana. Shakin MM-voittajat ovat haastaneet tietokoneita pelaamisessa jo vuosikymmeniä. Musta kuningatar (The Queen’s gambit) minisarja nosti shakin kiinnostusta merkittävästi vuonna 2020. Kirjaan perustuva sarja kertoo huippulahjakkaasta shakinpelaajasta Beth Harmonista.  Shakkia ei enää pidetty pelkästään tylsänä ja harmaana pelinä.

Pelin hankinta ja säilytys

Lautapelejä myydään marketeissa, kirjakaupoissa ja pelikaupoissa, jotka ovat erikoistuneet pelien myyntiin. Pelikaupoissa asiantunteva myyjä auttaa tarvittaessa löytämään eniten kiinnostavan pelin. Pelejä voi myös tilata netin kautta. Käytettyjä pelejä löytää kirpputoreilta, lautaperiseurojen kautta ja Facebookin peli- ja kirppisryhmistä. Lautapelien säilytys vie paljon tilaa, varsinkin jos haluaa ostaa itselleen paljon uusia pelejä. Jos pelikokoelma paisuu satoihin peleihin, vaatii pelien säilytys vapaan seinustan ja säilytysratkaisun. Käytettyjä pelejä myydäänkin paljon. Käytettynä pelin hinta putoaa reilusti uusia matalammiksi. Arvokkaat keräilyharvinaisuudet ovat poikkeus, koska lautapeleillä ei juurikaan ole keräilykulttuuria. Lautapeliharrastus on verrattain nuori harrastus. Sotapeleistä löytyy se poikkeuksen vahvistava sääntö, ja arvokkaat keräilyharvinaisuudet. Pääsääntöisesti käytettyjä pelejä löytyy edullisesti, mutta joskus halvan hinnan syynä on se, että pelistä puuttuu joitakin osia. Usein puuttuvat osat selviävät sääntöjen alussa olevasta osaluettelosta, ja näppärä askartelee puuttuville osille korvaavat kappaleet. Puuttuvat säännöt taas saa useimmiten tulostettua joko eri pelisivustoilta tai pelivalmistajan sivustolta.

Comment(s)

Leave a Reply